12 Aralık 2011 Pazartesi

mmm... madeleine

her şey bir silikon kalıp satın almamla başladı. efsanevi bir kek yapacağım aklımın ucundan dahi geçmiyordu. böyle tereyağlı, yumuşacık, pamuk gibi. bir kek yaptım, yanağını dayar uyursun! "amma abarttı bu da" dediğinizi duyar gibiyim; fakat bu lezzeti ancak tadan bilebilir. 







evet, bahsettiğim kek madeleinekökeni tartışmalı olmakla birlikte, bir rivayete göre ününün 18. yüzyılda commercy kentindeki tatlı ustaları sayesinde yayıldığı söylenmektedir. bir başka rivayete göre de portekiz kralı stanislas leszczynski bu kekleri paris’te yiyip çok beğenince, keklere madeleine isimli pastacının ismini vermiştir.


fransızca'ya "madeleine de proust" kalıbını kazandıran da yine bu kek. aklımızda hiç yokken ve üzerine düşünmüyorken geçmişte kalan bir anın en berrak haliyle gözümüzün önüne gelmesini sağlayan imge için kullanılır. işte böylesine aklınızda yer edecek bir tariften bahsediyorum! 



proust kadar güzel betimlemeler yapamasam da onun gibi bu keki beynime kazıdım. deneyecek ve müptelası olacaklara şimdiden afiyet olsun.


madeleine

malzemeler
  • 1/2 cup (113 gram) tereyağı
  • 1 cup (130 gram) un
  • 3 adet yumurta
  • 2/3 cup (133 gram) toz şeker
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • yarım çay kaşığı vanilya
  • bir tutam tuz

yapılışı

  1. tereyağını eritin. 
  2. yumurta ve toz şekeri iyice çırpın.
  3. elediğiniz unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve tuzu bu aşamada yumurtalı karışıma ekleyin.
  4. eriyen ve bir miktar soğuyan tereyağını da bu karışıma ilave edin.
  5. kalıplara döktüğünüz karışımı 180 derecede 10 dakika pişirin.
not: bu reçeteden yaklaşık 24 adet madeleine çıkıyor. o nedenle ben karışımı birkaç parçaya bölüp farklı aromalar ekledim. bu karışımı hazırladıktan sonra tahin, limon zest-haşhaş, tahin, kakao, fındık ezmesi vs. ekleyip çeşit yapabilirsiniz. kakao eklediğinizde kıvamı biraz koyulaşacağından bir miktar süt ile seyreltebilirsiniz.

Hiç yorum yok: