17 Şubat 2010 Çarşamba

soda ekmeği (irish soda bread)






''evladım, koş bakkaldan bir ekmek al!''

kimin sepeti sarksa camından, hangi teyze şu cümleyi kursa orada biterdim.
günde üç kez bakkala ekmek gelirdi. fırın kamyonunu gören teyzeler de hemen sallandırıverirdi sepetlerini balkondan. biz de koşa koşa bakkala giderdik. sepeti salan annemizse ekmeğin köşesini yerdik hatta eve gidene kadar. şimdiki gibi üç günde bir ekmek alınmazdı. ne oldu da heidi'nin beyaz ekmeğinin saltanatı sona erdi?


''ekmek, beslenme eğilimindeki değişimler doğrultusunda son birkaç yıl öncesine kadar -elbette yoksulların sofrasından değilse de- seçkin sofralarından el etek çekmişti. ancak bir kaç yıldır değeri yeniden anlaşılmış gibi görünüyor. özellikle kepek ekmeği ya da tam buğday ekmeği gibi ekmek türlerinin posasıyla sindirim sistemi, içerdiği folik asitle sinir sistemi ve vitaminlerle bağışıklık sistemi için son derece yararlı ve besleyici bir gıd olduğu yeniden hatırlandı. belki de binlerce yıldır insan nesillerini bıkıp usanmadan besleyerek bu günlere getiren bu en eski ve en şefkatli besin kaynağına vefasızlık etmek istemedik. ama şurası kesin ki, yeni açılan ve cidden göz dolduran vitrinleriyle akıl uçuran modern fırın zincirleriyle ekmek yeniden varlıklı evlere girebildi (ratatouille'daki colette de, ''bir çıtırtı senfonisi'' derken ekmeğin elit yönünü hatırlatıyordu bize).''


her ekmeğin ayrı bir hikayesi olduğu muhakkak. mısır ekmeğinin babaanneciğimi, sütlü kömbenin annenneciğimi hatırlatması gibi. belki de ekmeğe bu kadar ilgi duymamın temeli burada yatıyordur.
soda ekmeği de şuleciğimin favorisi, bu tarifi de onun için yayınlıyorum. mayasız, lezzetli ve oldukça sağlıklı olan bu ekmeği denemenizi öneririm.

soda ekmeği (irish soda bread) tarifi

malzemeler
• 250 gram un
• 250 gram tam buğday unu
• 30 gram tereyağı
• 300 ml ayran
• 7 gr karbonat
• 7 gr tuz

yapılışı
1. unları, tuzu ve karbonatı birlikte eleyerek harmanlayın.
2. ayranı ve tereyağını ilave edip 3 dakika yoğurun.
3. 5 X 15 cm boyunda şekillendirin.
4. üzerine kesikler atın.
5. 200 C de 35 dakika pişirin.

2 yorum:

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Ne güzel bir yazı olmuş öyle... Edebi yönümüz güçlüymüş, demek ki kitap okunurmuş, yoksa bu cümleler çıkmazdı. Yetenek de var tabi.
Bu güzel yazıların devamını şiddetle bekliyoruz efendim.

Soda Ekmeğinin malzemeleri arasında soda ararken gözlerim boş kaldı. Orjinal isminden dolayı olmalı :)

papillon cafe dedi ki...

Pınarcığım teşekkür ederim yorumun için. keşke edebiyat parçalayacağıma soda ekmeğinin ismini nereden aldığını anlatsaymışım :)
aslında karbonat ve ayran tepkimeye giriyor, ekmeğin ismi buradan geliyor. mayasız olmasına rağmen böylelikle ekmeğimiz kabarıyor.

postların devamlılığını ben de kendimden bekliyorum, umarım yine yni bir yazı için aylarca beklemem :)