18 Kasım 2009 Çarşamba

biscotti


herkese merhaba,

blogumuz uzun suredir suskun. yeni tarif koymayali neredeyse yil olmus.

is, guc, kurs derken kendime ayiracak vaktim kalmiyor. dolayisiyla yeni postlara da vakit ayiramiyorum. ama tatli yorgunluk hepsi. mutfakta gecen zaman o kadar guzel ki! hem ne kadar yorgun olursam olayim yeni bir recete denedigimde istedigim sonucu elde etmissem bu saydiklarimin hicbir onemi kalmiyor. yerken adeta gozlerinin icine baktigim insanlar "olmus bu" diyorlarsa iste o zaman degmeyin keyfime, kus gibi hafifliyorum.


havalarin soguk olmasindan sanirim bu aralar daha cok mutfaga vakit ayiriyorum. sicacik mutfakta firindan yeni cikan, uzerinde dumani tuten ekmekler. mmm, hayali dahi nefis. ya da altin sarisi kurabiyeler. hepsi ayri guzel. ama bir tanesi var ki iclerinde, en sevdigim: biscotti!


anasonlu gevrek, selanik gevregi gibi kitir yiyecekler ezelinden beri favorimdir. siz de benim gibi bu lezzetleri seviyorsaniz mutlaka biscotti'yi denemelisiniz.


biscotti italyanca'da iki kez firinlanmis anlamina gelmekteymis, adini buradan aliyor. ekmek formunda pisirdigimiz biscottiyi dilimleyerek tekrar firinda kurutuyoruz. ve muhtesem bir lezzet bizi bekliyor, artik tarife gecebiliriz.


biscotti

malzemeler

  • 200 gram un
  • 50 gram file badem
  • 4 gram kabartma tozu
  • 100 gram yumurta
  • 112 gram seker
  • 20 gram damla cikolata
  • 1/4 portakal zest (portakal kabugu rendesi)
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam kristal vanilya

yapilisi

  1. kuru malzemeleri harmanlayin. file bademi de bu karisima ekleyin.
  2. yumurtalari yavas yavas ekleyin. ardindan rende portakallari da ilave edin.son olarak cikolatalari da ekleyin.
  3. hamuru unladiginiz tezgaha alin. silindir sekli verin. onceden 150 derecede isitilmis firinda uzeri kabuk baglayana dek pisirin.
  4. pisince izgaranin uzerine alin ve ilimasini bekleyin. daha sonra ince ince dilimleyerek yeniden firina verin. burada dikkat etmemiz gereken seyler biscottiyi cok ince dilimlemek ve yeterince kurutmak.
  5. kitir bir kivam elde ettiniz mi? o zaman yanina cayinizi/kahvenizi de alin. afiyet olsun.

1 yorum:

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Hey tembellik yapılmamış, fırın başında sabırla beklenmiş ve harika biskottiler kutuda yerlerini almış:) azmini, tutkunu, becerini tebrik ediyorum, daha nice güzel mutluluklara...
babalar günü pastasına bayıldım. ayrıntılarını alacağım. çok çok güzel olmuş. Şeker hamurlu pasta yapabilecek miyim ben de acaba bir gün:)
Bu arada ben hep annenin sitesini takip ediyormuşum. Sitenle ilk defa tanıştım. Hadi devamını getirelim... ne de olsa önümüzde uzun bir kış var:)